Fyra portioner räcker för en hel dags arbete. Receptet är hittat på https://www.koket.se/tareqs-falafel-med-hummus-och-sallad
Ingredienser
Falafel
- 500 g torkade kikärtor, blötlagda över natten
- 1 gul lök, stor
- 100 g färsk bladpersilja
- 2-3 klyftor vitlök
- 1 grön chilifrukt
- 2-3 tsk salt
- 2 tsk svartpeppar
- 3 msk malen spiskummin
- 5 msk sesamfrön
- 1 msk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 2 dl vatten
- solrosolja, till fritering
Hummus
- 400 g färdigkokta kikärtor
- 1 dl tahinipasta
- 2 tsk salt
- ca 2 citroner, saften från dem
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 dl färsk bladpersilja, mycket fint hackad
- 1 grön chilifrukt, mortlad eller mycket fint hackad
Tomatsallad med mynta och persilja
- 4 tomater
- 1 gul lök
- 1 kruka färsk mynta
- 1 kruka färsk bladpersilja
- 2 citroner
- 2-3 msk olivolja
- salt
- peppar
Gör så här
- Blanda kikärtor, lök, persilja, vitlök och chili och mal alltihop två gånger i en köttkvarn eller kör det i en matberedare.
- Blanda samman med övriga ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt allt vila i ca 15 minuter.
- Forma bullar med sked, ca 4 cm i diameter, och fritera dem gyllenbruna i olja, ca 170 grader.
Hummus
- Mixa de kokta kikärtorna tillsammans med tahini, salt, citron, vitlök, persilja, chili och lite av kikärtsspadet. Smaka av med ev mer salt och citron.
Tomatsallad med mynta och persilja
- Skär tomaterna i tärningar om ca 1×1 cm stora bitar. Skala och hacka löken fint. Hacka mynta och persilja fint. Lägg allt i en skål och tillsätt citron, olivolja salt och peppar.
- Servera nyfriterad falafel med hummus och sallad.